Ammin Zul: Jumaat, Januari 04, 2013

Tutorial: Cara Pasang LinkWithin Di Blog


hiii.. Kali ni ammin ank kongsikan dengan korang cara memasukkan LinkWithin di blog anda.
ok, bagi yang baru nak berblog ataupun yang tak tahu ape tu LinkWithin ni ammin tunjukkan.

ok. di macam ni>

dah tahu apa tu.
ok, ni cara-caranya

1, Korang klik link ni dulu -- LinkWhithin --
2, Akan keluar satu window, bila korang scroll ke bawah sikit akan ada ni.



3, ok, Kalau ada, korang buat macam ammin tu,.
4, Sesudah itu, korang klik Get Widget!
5, Dah klik akan kluar ni kan?


6, Kalau ada korang klik Add Widget , secara automatik akan keluar ni. 



dan siap =D

eh! eh!, kalau korang nak tukar tajuk LinkWidget kepada ayat korang sediri










Tutorial: Menukar Tajuk LinkWidget Kepada Ayat Korang


ok, bagi yang nk tukar tajuk LinkWidget tu kepada ayat sendiri, meeehh ammin tunjukkan.

cara-caranya

1, Korang pegi kat sini


2, Tekan edit, dan akan keluar ni.


3, Ok, Korang DELETE kod yang ammin petakan tu. Dan gantikannya dengan kod ni,

linkwithin_text='JOM TERJAH'

yang merah tu korang tukarkan dengan ayat sendiri.

4, SAVE kan.

DAH SIAP


Tutorial: Link Bewarna Warni


hiii. Kali ni ammin nak kongsikan dengan korang cara membuat link bewarna warni.



ok, cara-caranya

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html
2. COPY kod ni.

<script src="http://fwzynn.googlepages.com/rainbow.user.js" type="text/javascript">/*********************************************** * Script edited by Ynn at http://fwzynn.blogspot.com/* Please keep this notice intact***********************************************/ </script>

3, PASTE kan dan SAVE,
SIAP. :)