Ammin Zul: Jumaat, Disember 21, 2012

Tutorial: Entry Melekat


hiii. Hari ni ammin nak kongsikan dengan korang cara-cara membuat entry melekat.
Khas untuk rakan blogger yang nak buat Giveaway, Segmen dan sebagainya.
Ammin nak ucapkan terima kasih kepada pemulik blog TehaaNFM,
kerana dia telah menujuk ajar pasal tutorial ni.

ok, cara-caranya

  1. Korang buat lah satu entry.
  2. Setelah selesai, korang ikut step ni

     3.  Korang klik dekat nombor 1 > klik tetapan tarikh dan masa


Korang set lah sampai bila yang korang nak. dan klik SELESAI

      4, Korang klik nombor 2, dan akan keluar ni.

     


Dan set kan mengikut kehendak korang, klik SELESAI.
     
     5. Dah tu, korang TERBITKAN. 


SELAMAT MENCUBA













Tutorial: Save energy

hiii. hari ni ammin nak kongsikan dengan korang cara menbuat save energy.
Bagi yang tak faham atau pun yang baru nak berblog tu, mehh ammin tunjukkan.
ok, dia maca ni

cara-caranya

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Cari kod ni


</head>

3. Jumpa tak? Kalua jumpa bagus. ok, Korang COPY kod ni.


<!-- save your energy --><script language='javascript' src='http://nikbir09.ws/scriptforenergy.js' type='text/javascript'/><!-- save your energy end -->

4: SAVE kan di ATAS kod korang cari tadi. ok, SIAP. ^_^