Ammin Zul: Sabtu, Disember 15, 2012

Tutorial: masukkan twitter widget di blog dengan mudah


Hari ni ammin nak kongsikan cara-cara masukkan twitter widget
di blog. Jom follow ammin rami-rami hehehe.  ok, Bagi yang tak tahu apa twitter widget,
 mehh ammin tunjukkan.

ni dia





A:

Attention bagi yang belum lagi menambah widget di twitter sila tambahkan dulu. 

ok, cara-cara menambah widget di twitter

1. Korang klik kat sini dulu > Daftar masuk > Setting > widget.
2. Lepas tu korang ada napak ni tak?



3. Kalau tak ada korang klik dakat Create new tu. (kalau ada, terus pergi ke bahagian B)



bila dah selesai, korang klik Create widget.   dah selesai....
ok, belum habis lagi

B:

4. Korang pergi Dashboard > Desingn > Add Gadget > Html/JavaScript.
5. Copy kod ni

<center><script charset="utf-8" src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script>
new TWTR.Widget({
  version: 2,
  type: 'profile',
  rpp: 4,
  interval: 30000,
  width: 160,
  height: 200,
  theme: {
    shell: {
      background: '#64D8D8',
      color: '#000000'
    },
    tweets: {
      background: '#7AE4FF',
      color: '#141214',
      links: '#2b11f0'
    }
  },
  features: {
    scrollbar: true,
    loop: false,
    live: false,
    behavior: 'all'
  }
}).render().setUser('USERNAME KORANG').start();
</script></center>





Yang kuning tu mengikut kesesuaian blog anda
Yang merah tu mengikut kemahuan anda
Yang biru tu korang letakkan username korang 








Bacground Free


Hari ni ammin nak kasi background free untuk korang.
Khas untuk korang korang yang malas nak buat background sendiri,
atau yang tak ade Photoshop,

Hahaha, bockground ni tak lah banyak sangat, insyaallah ammin akan masukkan lagi.



http://i.imgur.com/HYZmi.png


http://i.imgur.com/kw5dm.png


http://i.imgur.com/dY6hc.png


http://i.imgur.com/w3iwX.png


http://i.imgur.com/CbF1r.png


http://i.imgur.com/HiigH.jpg


http://i.imgur.com/b8QHB.png


http://i.imgur.com/C7E1t.jpg


http://i.imgur.com/70KGB.png


http://i.imgur.com/R8Sje.png


ok, Bagi yang tak tahu nak pasang macam mana, jom ammin tujukkan.
mula-mula pegi kat
 Dashboard > Desing > Add A Gadget > Html/ JavaScipt

Copy kod ni dan paste kan kat  Html/ JavaScipt tadi

<style>
body {
background-image: url('URL BACGROUN YANG KORANG NAK');
background-attechment: fixed;
background-repeat: repeat;
}
</style>