Ammin Zul: Rabu, Oktober 03, 2012

Tutorial: Scroll Box

Hari ni ammin nak kongsikan cara-cara buat kotak untuk taip, 
tak faham ke? kalau tak faham meehh ammin tujukkan.
kotak tu macam ni>

kotak ni jugak bolah di scroll













cara-caranya
  1. Buka catatan baru
  2. klik HTML. contoh>>







<center>
<div style="background-image: url(&quot;http://dl.glitter-graphics.net/pub/303/303771ob8r4r0z04.png&quot;); border: 3px double #0000ff; height: 800px; overflow: auto; width: 400px;">
<div style="text-align: left;">
Warna kuning tu korang tukarkan ikut warna yang korang nak, cari kod warna klik sini
Warna merah tu, ikut khandak korang,



3. Copy kod tu dan Paste kan di ruang HTML tadi, contoh






4. klik Compose. untuk lihat hasilnya








SIAPP....

Tutorial : Facebook Like Button For Fanpage

assalamualaikum

hari  ni ammin nak ajar cara buat "Facebook Like Button For Fanpage", tak tau macam mana?
macam ni lh

ikot je step ni:




  1. Ok . Korang perlu ke link ini terlebih dahulu.... KLIK SINI 
  2. Dah , oke . Then korang pergi dekat wall fanpage korang . Copy URL Fanpage . Tak tahu mana nak cari ? Tu haaa . Bahagian atas sekali ada address http:// tuh kan . Copy semua tu.
  3. pastu di bahagian "Facebook Page URL" di kotak yang disediakan di link ini .
  4. Isi kan dan UNTICK sampai jadi macam ini :




5. Oke . Dah tu , Terus tekan Get Code ! Copy code di IFRAME :)



klik situ


copy



6. Sekarang nak letak dekat blog kan ? Hmm . Macam biasa ye .

Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

7. Paste lah kat situ ! Then SAVE ! :)



............selamat mencuba............




Tutorial : Gambar Jadi Blur Melengkung Bila Cursor Menyentuh

Assalamualaikun

Kali ni  , Ammn nak ajar kepada sesiapa yang berminat untuk mem-blurr kan jadukan melengkung gambarnya bila cursor menyentuh.

ikot ni......

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html
2. Tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini 

a:visited {

3. Paste kod di bawah ini , di bawah kod yang korang carikan tu.



a img {
border-radius:10px;
border-width: 0;
}
img:hover {
filter: alpha(opacity=70);
opacity: .6;
-webkit-transition: 0.5s;
border-radius:10px;
}

4. Contohnya macam ini :


5. Bila dah paste , boleh lah korang SAVE !
6. sekarang, pergi dekat blog korang . Macam mana  ? jadi x?

SELAMAT MENCUBA



Tutorial : Sparkling Cursor

assalamualaikun


hari ni ammin nak kongsikan dengan korang macam mana nak buat Sparkling Cursor.
Bagi yang tak tahu ape tu sparking cursor, ni dia ammin tunjukkan.





cara-caranya

  1. Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/JavaScript
  2. COPY kod ni


<script type='text/javascript'>
</script>

<script type='text/javascript'>
// <![CDATA[
var colour="#000000";
var sparkles=100;
var x=ox=400;
var y=oy=300;
var swide=800;
var shigh=600;
var sleft=sdown=0;
var tiny=new Array();
var star=new Array();
var starv=new Array();
var starx=new Array();
var stary=new Array();
var tinyx=new Array();
var tinyy=new Array();
var tinyv=new Array();
window.onload=function() { if (document.getElementById) {
var i, rats, rlef, rdow;
for (var i=0; i<sparkles; i++) {
var rats=createDiv(3, 3);
rats.style.visibility="hidden";
document.body.appendChild(tiny[i]=rats);
starv[i]=0;
tinyv[i]=0;
var rats=createDiv(5, 5);
rats.style.backgroundColor="transparent";
rats.style.visibility="hidden";
var rlef=createDiv(1, 5);
var rdow=createDiv(5, 1);
rats.appendChild(rlef);
rats.appendChild(rdow);
rlef.style.top="3px";
rlef.style.left="0px";
rdow.style.top="0px";
rdow.style.left="3px";
document.body.appendChild(star[i]=rats);
}
set_width();
sparkle();
}}
function sparkle() {
var c;
if (x!=ox || y!=oy) {
ox=x;
oy=y;
for (c=0; c<sparkles; c++) if (!starv[c]) {
star[c].style.left=(starx[c]=x)+"px";
star[c].style.top=(stary[c]=y)+"px";
star[c].style.clip="rect(0px, 5px, 5px, 0px)";
star[c].style.visibility="visible";
starv[c]=50;
break;
}
}
for (c=0; c<sparkles; c++) {
if (starv[c]) update_star(c);
if (tinyv[c]) update_tiny(c);
}
setTimeout("sparkle()", 40);
}
function update_star(i) {
if (--starv[i]==25) star[i].style.clip="rect(1px, 4px, 4px, 1px)";
if (starv[i]) {
stary[i]+=1+Math.random()*3;
if (stary[i]<shigh+sdown) {
star[i].style.top=stary[i]+"px";
starx[i]+=(i%5-2)/5;
star[i].style.left=starx[i]+"px";
}
else {
star[i].style.visibility="hidden";
starv[i]=0;
return;
}
}
else {
tinyv[i]=50;
tiny[i].style.top=(tinyy[i]=stary[i])+"px";
tiny[i].style.left=(tinyx[i]=starx[i])+"px";
tiny[i].style.width="2px";
tiny[i].style.height="2px";
star[i].style.visibility="hidden";
tiny[i].style.visibility="visible"
}
}
function update_tiny(i) {
if (--tinyv[i]==25) {
tiny[i].style.width="1px";
tiny[i].style.height="1px";
}
if (tinyv[i]) {
tinyy[i]+=1+Math.random()*3;
if (tinyy[i]<shigh+sdown) {
tiny[i].style.top=tinyy[i]+"px";
tinyx[i]+=(i%5-2)/5;
tiny[i].style.left=tinyx[i]+"px";
}
else {

tiny[i].style.visibility="hidden";
tinyv[i]=0;
return;
}
}
else tiny[i].style.visibility="hidden";
}
document.onmousemove=mouse;
function mouse(e) {
set_scroll();
y=(e)?e.pageY:event.y+sdown;
x=(e)?e.pageX:event.x+sleft;
}
function set_scroll() {
if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {
sdown=self.pageYOffset;
sleft=self.pageXOffset;
}
else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {
sdown=document.body.scrollTop;
sleft=document.body.scrollLeft;
}
else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {
sleft=document.documentElement.scrollLeft;
sdown=document.documentElement.scrollTop;
}
else {
sdown=0;
sleft=0;
}
}
window.onresize=set_width;
function set_width() {
if (typeof(self.innerWidth)=="number") {
swide=self.innerWidth;
shigh=self.innerHeight;
}
else if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {
swide=document.documentElement.clientWidth;
shigh=document.documentElement.clientHeight;
}
else if (document.body.clientWidth) {
swide=document.body.clientWidth;
shigh=document.body.clientHeight;
}
}
function createDiv(height, width) {
var div=document.createElement("div");
div.style.position="absolute";
div.style.height=height+"px";
div.style.width=width+"px";
div.style.overflow="hidden";
div.style.backgroundColor=colour;
return (div);
}
// ]]>
</script>





Yang warna MERAH tuh ,korang tukarkan denga kod warna yang korang suka.
     3. SAVE kan

SELAMAT MENCUBA..





Masalah Pengkid






 korang dah tahu ke belum pasal pengkid ni?.Tadi ammin tengok berita, terkeluar pulak pasal pengkid ni.untuk pengetahuan korang, pengkid ni dah macam lesbian lh. 


APA, LELAKI KAT DUNIA NI DAH TAK RAMAI LAGI KE???


Antara ciri-ciri yang golongan pengkid ni adalah, pengkid tidak berbaju kurung, <tapi ada tu siap bertudung lagi>, tidak bersolek dan jauh sekali memakai kasut bertumit tinggi, dah semestinya diorang pakai seluar slack atau jeans, berkemeja. Ada tu sampai tak malu, keluar depan-depan orang ramai pastu buat muka tak bersalah, jalan pegang-pegang tangan. Tapi bagi sesiapa yang bukan golongan pengkid ni, tetapi dia ada ciri-ciri macam ni, tak paya lah nak terasa.SIAPA MAKAN CILI DIA LAH TERASA PEDASNYA kan? 




ADA TU SIAP KATA MACAMNI>>>



TAPI NI JADIKAN LAH SEBAGAI IKTIBAR KEPADA KITA SEMUA.. 


NUFFNANG


Nuffnang 




BAGI SESIAPA  YANG MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN NUFFNANG
cuba periksa accaunt ada sekarang.




ni lah pendapatan ammin untuk selama ini


tak banyak pon. 


Malas nak cita panjang menyela, so sekarang bukak lah korang
punye accaunt.. dan lihat..