Ammin Zul: Jumaat, April 06, 2012

RM150.00 Cash | Give Away From lidarahim.com

Assalamualaikom
dan selamat sejatera

meh-meh, jangan tunggu lama2 sebap nanti abes. ok 
ammin tak nak cakap banyak2 lagi kalau koang nak join klik sini

Hadiah Utama : 1 orang x RM50.00 tunai
 Hadiah Kedua : 2 orang x RM30.00 tunai
 Hadiah Ketiga : 2 orang x RM20.00 tunai
Hadiah Saguhati x 10 orang

Petua Membela Kucing


Kucing merupakan haiwan peliharaan yang umum bagi rakyat Malaysia selain dari anjing, ikan dan ayam. Sifat kucing yang manja, comel dan lincah membuatkan ramai ingin memilikinya sebagai haiwan peliharaan atau pet di rumah. Namun di sesetengah kawasan perumahan, kucing tidak boleh dibela. Memang cukup mengecewakan bagi yang meminati kucing. Tapi ada juga yang minat dengan kucing, takut untuk bela kucing di rumah. Bukan atas kekangan peraturan, cara penjagaan menjadi permasalahan. EB juga mengalami perasaan yang sama pada mulanya. Setelah beberapa minggu membela kucing, baru EB tahu tak susah mana nak jaga kucing ini. Jadi dalam entri ini EB kongsikan langkah permulaan untuk bela kucing. Ingin EB ingatkan, I’m not a professional about cat, so I just share my experienced with cat for almost 6 months only. I hope if my informations gone wrong, do correct me.

Perkara Asas Perlu Ada di Rumah Untuk Membela Kucing :

  • Kawasan untuk meletakkan kucing – boleh jadi sangkar, bilik atau open. terpulang sama ada anda nak jadikan kucing peliharaan indoor cats atau outdoor. macam Mia ( my cat), EB latih suruh duduk dalam rumah (indoor). So, kalau keluar rumah. Letak dalam sangkar. Tapi dinasihatkan janganlah letak kucing terlalu lama dalam sangkar yang kecik, kesian mereka. Cuba bayangkan diri kita dalam tempat sempit, mesti tak selesakan?
  • Scratching pole/texture – ini penting supaya kucing tak mencakar kerusi kulit anda etc.  Mia dulu selalu cakar kerusi, tapi bila dah beli scratching pole, baru henti tabiat tu. Ini sebab kita dah sediakan alternatif untuk dia. Kalau kita tak nak barang-barang di rumah rosak, sediakanlah sesuatu texture untuk kucing cakar.
  • Litter box/ kotak pasir kucing – kucing macam manusia juga, perlu buang air. So litter box ini menjadi tempat untuk melepaskan hajat. Mungkin litter box ini lebih berfungsi kepada kucing indoor, kalau kucing outdoor mungkin akan buang merata-rata di luar. Kalau tinggal kampung oklah, tapi di bandar. Boleh buat gaduh dengan jiran!
  • Pasir kucing – boleh beli di mana-mana kedai yang menjualnya. Pelbagai jenis ada, yang kedap baulah, yang tiada habuklah. Belilah mengikut kemampuan masing-masing. Pasir ini perlu diletakkan di dalam litter box tadi.
  • Makanan kucing – kucing bukannya makan angin boleh kenyang. bukan juga menggunakan proses fotosintesis untuk terus hidup. Jadi kucing perlukan makanan. Malaysia memang mewah dengan makanan, begitu juga dengan makanan kucing. Jadi pilihlah makanan yang mengikut kemampuan anda dan umur kucing anda.
  • Permainan kucing – ini mungkin side need. tapi EB rasa penting kalau kita nak kucing yang aktif. biasa kucing suka kejar benda, jadi ciptalah sesuatu permainan yang boleh kucing kejar. Kalau Mia, EB sediakan satu rantai dan ikat sesuatu di hujung. Then Mia akan kejar benda di hujung tu. Sambil main dengan kucing, badan juga boleh senaman.

Perkara Asas Perlu Anda Lakukan Setelah Membela Kucing :

  • Menyayangi kucing anda – buat apa kita bela kucing kalau nak sepak terajang dia je? Jadi sayangilah kucing itu seperti menyanyangi orang yang paling anda sayang. sesungguhnya kucing juga ada perasaan.
  • Mandikan kucing – kalau banyak duit, boleh hantar ke pet shop. Tapi EB prefer buat sendiri. Just beli syampoo pet di kedai. Bawak masuk Mia dalam bilik air sambil dia meraung-raung. Basahkan badan dia dan sabunkan then bilas. Kucing pun kene mandi, kang busuk je kalau nak peluk-peluk dia.
  • Cuci pasir kucing – kucing punya litter box tiada flush, jadi pemilik kucinglah yang kene bersihkan sisa najis kucing tu. Mudah je, hanya pakai penutup hidung (kalau tak tahan bau), amik scoop, scoop najis, masuk dalam plastik. Siap! Lakukan perkara ini sekerap mungkin agar kebersihan terjamin. Rumah pun takdelah bau najis je.
  • Beri makan dan minum – bagilah kucing makan mengikut rutin yang sesuai. Jangan kasi bedal je.
  • Vaksin kucing – ini untuk mengelak kucing dari mendapat penyakit. Boleh bawa kucing ke klinik haiwan terdekat untuk mendapatkan suntikan. Tak mahal pun.
Kucing merupakan makhluk Tuhan juga. Jadi jagalah mereka, sayangilah mereka. Jika nampak mereka di luar, jangan sepak terajang seperti mereka patung tak bernyawa. Sungguh pun ada tak menyukai kucing, patutkah anda membencinya? Bagi sesiapa yang baru nak membela kucing, teruskanlah niat murni anda. Banyak ganjaran pahala diterima. Berilah kasih sayang padanya.

SEGMEN: SAPE NAK TAMBAH FOLLOWER


jom-jom....