Ammin Zul: Ahad, Februari 05, 2012

Pengasuh enggan serah anak

WANCHAK menunjukkan gambar Muhammad Ashraf sambil diperhatikan Syed Othman 
di Pasir Gudang semalam.


JOHOR BAHRU - "Sudah macam-macam usaha saya buat, saya mahu anak saya semula, saya sangat rindu padanya."
Demikian luahan seorang ibu warga Singapura, Wanchak Ibrahim, 43, yang mendakwa anaknya tidak dipulangkan setelah diserahkan untuk dijaga oleh sebuah keluarga di Kampung Sentosa, Cahaya Baru, Pasir Gudang di sini, sembilan bulan lalu.
Ketika diserahkan pada 20 Mac tahun lalu, anaknya, Muhammad Ashraf Abdullah berusia 11 bulan.
Muhammad Ashraf merupakan anak Wanchak bersama suami pertama dan ketika ini dia turut mempunyai dua orang lagi anak hasil perkahwinan dengan suami kedua.
Sebelum ini, Wanchak menyewa sebuah rumah di Kampung Pasir Puteh, Pasir Gudang dekat sini, iaitu lima kilometer dari Kampung Sentosa, Cahaya Baru.
Wanchak yang bekerja sebagai pegawai pemasaran di Singapura mengambil keputusan menghantar anaknya ke rumah tersebut setelah diperkenalkan oleh adik angkatnya.
Selain itu, langkah itu dibuat kerana dia perlu keluar rumah seawal pukul 8 pagi manakala pulang pada pukul 12 tengah malam.
Wanchak menetap di Kampung Pasir Puteh kerana bapanya merupakan warga Malaysia dan ia memudahkannya melawat ahli keluarga.
Menurutnya, anaknya itu diserahkan kepada keluarga terbabit dengan bayaran RM10 sehari dan akan diambil semula pada hujung minggu.
"Namun, apabila saya cuba menghubungi salah seorang ahli keluarga terbabit, saya tidak dapat mendengar suara anak saya bahkan tiga empat hari kemudian panggilan telefonnya tidak lagi dijawab menyebabkan seminggu kemudian saya pergi ke rumah terbabit tetapi tidak dibenarkan masuk berjumpa dengan anak saya.
"Jika masuk ke dalam rumahnya, dia ugut akan membuat laporan polis selain memberitahu anak saya telah diserahkan kepada orang lain," katanya kepada pemberita di Pejabat Pusat Aduan Rakyat Zon Permas, Pasir Gudang di sini semalam.

terima kasih.


Dua Negeri Australia Tenggelam Banjir

GAMBAR disiarkan oleh pihak berkuasa New South Wales menunjukkan bahagian utara negeri berkenaan ditenggelami air bah kelmarin

SYDNEY - Ribuan penduduk terputus hubungan semalam selepas hujan lebat menyebabkan air beberapa tebing sungai pedalaman timur Australia melimpah dengan sebahagian keluarga diancam ular berbisa ketika berlindung di bumbung rumah, kata pasukan penyelamat.

Di Queensland sahaja lebih 11,000 orang terputus hubungan, setahun selepas sekitar 35 orang maut dalam banjir kilat yang turut menenggelamkan 30,000 kediaman di negeri berkenaan dan New South Wales (NSW).

Beberapa pekerja penyelamat berkata, paras air sungai di beberapa bahagian meningkat ke paras tertinggi dalam tempoh setengah abad dengan air bah menenggelami sebahagian besar tanaman termasuk kapas, tebu, kacang soya dan jagung.

Bacaan banjir di beberapa batang sungai di negeri NSW dan Queensland mencatat paras melebihi 13 meter.

Biro Meteorologi Australia pula meramalkan banjir akan berterusan selama beberapa hari malah, di beberapa kawasan, ia dijangka berlanjutan hingga beberapa minggu.

Beberapa pekerja penyelamat berkata, bandar Moree yang terketak di kawasan paling teruk terjejas banjir di utara NSW kini terputus hubungan dengan dunia luar.

Pihak berkuasa menggunakan beberapa buah helikopter dan pesawat untuk menyelamatkan mangsa dan menggugurkan bantuan dengan ramai penduduk diancam ular-ular berbisa yang mendiami bumbung rumah mereka bagi mengelak air banjir.

"Kawasan paling teruk terjejas bagi kami adalah di sekitar bMoree dengan 10,000 orang terputus hubungan," kata seorang jurucakap Perkhidmatan Kecemasan Negara, Phil Campbell

Menurutnya, setakat ini, lebih 2,000 orang sudah dipindahkan dengan lebih 16,000 orang terputus hubungan di NSW. - Reuters

Wanita berubah wajah menjadi tua hanya dalam beberapa hari

Doktor menjadi bingung dengan keadaan luar biasa seorang wanita berusia 23 tahun yang berubah wajah menjadi kelihatan seperti berusia 50 tahun hanya dalam masa beberapa hari. 

Kejadian yang berlaku pada 2008 menyebabkan seorang wanita Vietnam, Nguyen Thi Phuong kini mempunyai muka yang mengembung dengan kulit yang kendur. Dia sentiasa memakai penutup muka bila berada di khalayak ramai untuk menyembunyikan wajahnya dari diperhatikan.

Nguyen percaya apa yang terjadi pada dirinya adalah disebabkan oleh alahan kepada makanan laut, menyebabkan beliau mengalami tindak balas yang buruk di awal perubahan yang berlaku pada dirinya. Dia berkata: "Saya benar-benar merasa gatal di seluruh badan saya. Saya terpaksa menggaru walaupun ketika tidur." 

Dia mengambil beberapa ubat yang dibeli di farmasi tempatan dan tidak pergi ke hospital kerana suami, Thanh Tuyen, kini 33, tidak berkemampuan. Menurutnya lagi: "Selepas satu bulan mengambil ubat, gatal menjadi kurang tetapi kesan gatal pada kulit saya masih ada. Kemudian saya beralih kepada perubatan tradisional dan semua gatal-gatal hilang. Walau bagaimanapun, kulit saya mula mengendur dan berlipat." 
 Orang yang sama. Gambar Nguyen di sebelah kiri diambil semasa hari
perkahwinannya pada 2006. Di sebelah kanan gambarnya kini,
Nguyen yang baru berusia 26 tahun.

Pada 2 Oktober lalu doktor-doktor dari Hospital Nguyen Dinh Chieu di wilayah Ben Tre berkata mereka akan memeriksa Nguyen secara percuma dan akan menghantar beliau ke Hospital Dermatologi HCMC jika mereka gagal untuk mendiagnosis penyakitnya.


 Seorang suami yang tetap menyayangi isteri yang wajahnya
telah berubah menjadi lebih tua dengan tiba-tiba.

Thanh Tuyen, suami Nguyen yang bekerja sebagai tukang kayu menegaskan bahawa cerita adalah benar dan cinta kepada isterinya yang dulu seorang isteri yang cantik, tak pernah pudar.

disunting dari KOSMO 5/02/2012

TERIMA KASIH.