Ammin Zul: Tutorial: Menu Tab Di Dalam Blog

Tutorial: Menu Tab Di Dalam Blog

Hiii. rakan-rakan bloger.
Kali ni ammin nak kongsikan dengan korang cara meletakkan menu tab di dalam blog. 
macam ni

ok, cara-caranya

  1. Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
  2. Klik expand widget templates
  3. Cari kod ni
]]></b:skin>

     4. Copy kod ni
/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Handlee, arial, serif;font-weight:bold; font-size:13px;margin:3px;text-align:left;padding-top:2px; }
#list8 ul li a { display:block; width:90px; height:24px; background:#0000ff   url(  ); -moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;border-radius: 1em 4em 1em 4em; padding-left:20px;padding-top:5px;text-decoration:none; color:#40000ff; }#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000

     5. PASTE kan di ATAS kod yang korang cari tadi.
     6. PREVIEW dulu, kalau tak ada masalah SAVE kan.

yang oren tu saiz tulisan yang korang nak
yang hijau tu luas dan panjang
yang kuning tu adalah kod bentuk border, klik sini kalau nak bentuk border yang lain
yang merah tu kod warna, klik sini kalau nak kod warna yang lain

BELUM HABIS LAGI


     7. Log in blogger > dashboard > layout > add a gadget > HTML/JavaScript
     8, COPY kod ni

<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>

<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL/LINK'>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
</ul>
</div>
</div>
yang merah tu korang etakkan url/link
yang hijau tu tajuk yang korang nak letak

     9. SAVE kan.