Ammin Zul: 12/01/2012 - 01/01/2013

Tutorial: Auto New Window Bila Klik Link


Hari ni ammin nak kongsikan dengan korang cara nak buat auto window bila klik link.
Tutorial ni ammin nak kongsikan dengan korang samaada yang 
dah lama berblog mahupun yang baru nak berblog tu..

ok. cara-caranya


1. Dashboard >Layout Add a Gadjet >  HTML/Java Script
2. COPY kod ni.

<!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script> 

3. PASTE kan. ok, siap. ^_^


SLAMAT MENCUBA

Senarai Peserta Final Year Giveaway by TehaaNFM&Ammin

Hai semua, ni semua adalah senarai nama yang join Final Giveaway dari blog ammin dan tehaa, UNTUK peserta dari blog tehaa, sudah dicampur sekali.. terima kasih :)

Jom kita blogwalking sama-sama :

  1. http://eyda-nur.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  2. http://www.syuhadasalleh.my/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  3. http://justforcontest.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  4. http://teenagersareawesome.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  5. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  6. http://nurhanim-ehier.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html 
  7. http://bulatitucomell.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  8. http://sneakershitamhijau.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  9. http://annurgiveaway.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  10. http://norazah-contest.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm-ammin.html
  11. http://aanayid.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  12. http://norofficial.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  13. http://sofiacomingnow.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  14. http://hasmizi.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  15. http://izzam4eva.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-tehaanfm-amminzone.html
  16. http://cik-rainbow.blogspot.com/2012/12/fine-year-ga-by-tehaanfm-amminzone.html
  17. http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  18. http://aichrah.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  19. http://rahasiabelogaku.blogspot.com/2012/12/giveaway-time-final-year-giveaway-by.html
  20. http://insyirahcool123.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  21. http://sigadismerah.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  22. http://aliahluvyou.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm.html
  23. http://dakwahmahabbah.blogspot.com/2012/12/final-year-giveaway-by-tehaanfm-ammin.html
  24. http://colotehmiezaahafizz.blogspot.com/2012/12/segmen-final-year-giveaway-by-tehaanfm.html




hah! ni sahaja semua, jom join, siapa belum join.. jom join > FINAL YEAR GIVEAWAY <

*Cabutan menggunakan tangan BUKAN random.my

Tutorial: Menu Tab Di Dalam Blog

Hiii. rakan-rakan bloger.
Kali ni ammin nak kongsikan dengan korang cara meletakkan menu tab di dalam blog. 
macam ni

ok, cara-caranya

  1. Log in blogger>>Dashboard>>Design>>Edit HTML
  2. Klik expand widget templates
  3. Cari kod ni
]]></b:skin>

     4. Copy kod ni
/* LIST #8 */
#list8 { }
#list8 ul { list-style:none;}
#list8 ul li { font-family:Handlee, arial, serif;font-weight:bold; font-size:13px;margin:3px;text-align:left;padding-top:2px; }
#list8 ul li a { display:block; width:90px; height:24px; background:#0000ff   url(  ); -moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;border-radius: 1em 4em 1em 4em; padding-left:20px;padding-top:5px;text-decoration:none; color:#40000ff; }#list8 ul li a:hover { -moz-transform:rotate(-5deg); -moz-box-shadow:10px 10px 20px #000000;-webkit-transform:rotate(-5deg); -webkit-box-shadow:10px 10px 20px #000000;transform:rotate(-5deg); box-shadow:10px 10px 20px #000000

     5. PASTE kan di ATAS kod yang korang cari tadi.
     6. PREVIEW dulu, kalau tak ada masalah SAVE kan.

yang oren tu saiz tulisan yang korang nak
yang hijau tu luas dan panjang
yang kuning tu adalah kod bentuk border, klik sini kalau nak bentuk border yang lain
yang merah tu kod warna, klik sini kalau nak kod warna yang lain

BELUM HABIS LAGI


     7. Log in blogger > dashboard > layout > add a gadget > HTML/JavaScript
     8, COPY kod ni

<div style='display:scroll; position:fixed; top:150px; left:-40px;'>

<div id='list8'>
<ul>
<li><a href='URL/LINK'>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
<li><a href='URL/LINK '>Tajuk</a></li>
</ul>
</div>
</div>
yang merah tu korang etakkan url/link
yang hijau tu tajuk yang korang nak letak

     9. SAVE kan.

Tutorial: Masukkan Bloglist Dalam Blog


Hari ni ammin nak kongsikan cara masukkan bloglist dalam blog.
Tutorial ni ammin sebab ada rakan bloger yang bertanya.
Kepada Sabrina, ni dia ammin tujukkan =D

Cara-caranya

  1. Dashboard > Design > Add Gadget > Blog list
     2. Klik kat anak panah tu.


     3. Masukkan link blog yang korang nak letak > klik Add > SAVE kan.



SELAMAT MENCUBA

Border Untuk Blog


 Hari ni ammin nak kongsikan bentuk-bentuk border untuk blog.
Tak lah banyak sangat, tapi kalau ada lagi ammin masukkan lagi, ok


-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;


-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;


-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;


-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;



-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;


-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;



ok, korang amik lah yang mana korang minat.
Border-berder ni korang boleh gunakkan di posts title, sidebar dan macam-macam lagi.
Selamat mencuba.


Tutorial: Calender di Blog

Hiii, hari ni ammin nak kogsikan dengan korang cara-cara meletakkan calender di blog.
contoh>
ok, cara-caranya
  1. Dashboard > Layout > Add a gadget > HTML/JavaScript

  2. COPY kod ni.
<center><div id="blogCalendar"></div><script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script><script type="text/javascript">Calendar.base="LINK BLOG KORANG";Calendar.timeZone="+08:00";Calendar.timeZoneCheck = true;Calendar.drawTable();</script><style>#blogCalendar {display:block;text-algin:center;border:1px dotted #0000ff;width:90%;background: #ffffff;}
#CalendarCaption a {text-decoration:none;}
#CalendarCaption {border-bottom: 2px solid #0000ff;width:85%;margin:auto;}
#CalendarTable a {font-weight:bold;color: #0000ff;}
.Today {background: #0000ff;font-weight:bold;text-decoration:none;}
#CalendarFooter {font-weight:bold;margin-top:5px;margin-bottom:5px;background: #0000ff;}
.yearInput {color: #000000;background: #0000ff;}
.monthTable {color: #000000;background: #0000ff;}</style></center>

     3. PASTE kan.

yang kuning tu korang letakkan link blig korang
yang merah tu korang tukarkan dengan warna yang korang nk



Tutorial: Entry Melekat


hiii. Hari ni ammin nak kongsikan dengan korang cara-cara membuat entry melekat.
Khas untuk rakan blogger yang nak buat Giveaway, Segmen dan sebagainya.
Ammin nak ucapkan terima kasih kepada pemulik blog TehaaNFM,
kerana dia telah menujuk ajar pasal tutorial ni.

ok, cara-caranya

  1. Korang buat lah satu entry.
  2. Setelah selesai, korang ikut step ni

     3.  Korang klik dekat nombor 1 > klik tetapan tarikh dan masa


Korang set lah sampai bila yang korang nak. dan klik SELESAI

      4, Korang klik nombor 2, dan akan keluar ni.

     


Dan set kan mengikut kehendak korang, klik SELESAI.
     
     5. Dah tu, korang TERBITKAN. 


SELAMAT MENCUBA













Tutorial: Save energy

hiii. hari ni ammin nak kongsikan dengan korang cara menbuat save energy.
Bagi yang tak faham atau pun yang baru nak berblog tu, mehh ammin tunjukkan.
ok, dia maca ni

cara-caranya

1. Dashboard > Design > Edit HTML
2. Cari kod ni


</head>

3. Jumpa tak? Kalua jumpa bagus. ok, Korang COPY kod ni.


<!-- save your energy --><script language='javascript' src='http://nikbir09.ws/scriptforenergy.js' type='text/javascript'/><!-- save your energy end -->

4: SAVE kan di ATAS kod korang cari tadi. ok, SIAP. ^_^


Tutorial : Round Hover With Shadow



Hari ni ammin nak kongsikan dengan korang 
cara-cara membuat round hover with shadow.
tak faham? ok, dia macam ni >


cara-caranya


1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
2. Tekan F3 atau Ctrl+F search kod kat bawah ini :


/*Header

3. Paste kod ini pula kat ATAS kod yg korang cari tadi.
 
/*------ IMAGE ANIMATION------*/img {filter:alpha(opacity=100);-webkit-transition-duration:.5s;} img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .6; -webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #FF3366; -moz-box-shadow: 0px 0px 20px #FF3366; -webkit-border-top-right-radius:30; -webkit-border-top-left-radius:30; -webkit-border-bottom-right-radius:30; -webkit-border-bottom-left-radius:30;}img:hover {filter: alpha(opacity=60); opacity: .60; border: 1px solid#FF3366; border-radius: 50px; -moz-border-radius: 50px;}-moz-opacity:1.0;opacity:1.0;}img:hover {filter:alpha(opacity=80);-moz-opacity:0.80;opacity:.80;}u {text-decoration:underline;border-bottom: 2px dotted #ff0080;padding: 0px;}

Yang merah tukarkan dengan warna korang nak. Nak warna KLIK SINI

4. PREVIEW dulu, kalau tak ada apa-apa korang boleh SAVE.




Tutorial: masukkan twitter widget di blog dengan mudah


Hari ni ammin nak kongsikan cara-cara masukkan twitter widget
di blog. Jom follow ammin rami-rami hehehe.  ok, Bagi yang tak tahu apa twitter widget,
 mehh ammin tunjukkan.

ni dia





A:

Attention bagi yang belum lagi menambah widget di twitter sila tambahkan dulu. 

ok, cara-cara menambah widget di twitter

1. Korang klik kat sini dulu > Daftar masuk > Setting > widget.
2. Lepas tu korang ada napak ni tak?



3. Kalau tak ada korang klik dakat Create new tu. (kalau ada, terus pergi ke bahagian B)



bila dah selesai, korang klik Create widget.   dah selesai....
ok, belum habis lagi

B:

4. Korang pergi Dashboard > Desingn > Add Gadget > Html/JavaScript.
5. Copy kod ni

<center><script charset="utf-8" src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script>
new TWTR.Widget({
  version: 2,
  type: 'profile',
  rpp: 4,
  interval: 30000,
  width: 160,
  height: 200,
  theme: {
    shell: {
      background: '#64D8D8',
      color: '#000000'
    },
    tweets: {
      background: '#7AE4FF',
      color: '#141214',
      links: '#2b11f0'
    }
  },
  features: {
    scrollbar: true,
    loop: false,
    live: false,
    behavior: 'all'
  }
}).render().setUser('USERNAME KORANG').start();
</script></center>





Yang kuning tu mengikut kesesuaian blog anda
Yang merah tu mengikut kemahuan anda
Yang biru tu korang letakkan username korang 








Bacground Free


Hari ni ammin nak kasi background free untuk korang.
Khas untuk korang korang yang malas nak buat background sendiri,
atau yang tak ade Photoshop,

Hahaha, bockground ni tak lah banyak sangat, insyaallah ammin akan masukkan lagi.



http://i.imgur.com/HYZmi.png


http://i.imgur.com/kw5dm.png


http://i.imgur.com/dY6hc.png


http://i.imgur.com/w3iwX.png


http://i.imgur.com/CbF1r.png


http://i.imgur.com/HiigH.jpg


http://i.imgur.com/b8QHB.png


http://i.imgur.com/C7E1t.jpg


http://i.imgur.com/70KGB.png


http://i.imgur.com/R8Sje.png


ok, Bagi yang tak tahu nak pasang macam mana, jom ammin tujukkan.
mula-mula pegi kat
 Dashboard > Desing > Add A Gadget > Html/ JavaScipt

Copy kod ni dan paste kan kat  Html/ JavaScipt tadi

<style>
body {
background-image: url('URL BACGROUN YANG KORANG NAK');
background-attechment: fixed;
background-repeat: repeat;
}
</style>

Malaysia vs Thailan 0-2


0-2


Thailand berjaya menewaskan malaysia sebanyak 0-2 di Bangkok pada malam ni. 
Dan termasuk di Singapore Thailand 3 Malaysia 1.

Walau pun HarimauMalaya tewas, tetapi ia tetap di hati.


SELAMANYA HARIMAU MALAYA



Datuk K Cedera Parah, Kemalangan di New Zealand

 
Suami penyanyi nombor satu negara, Dato' Siti Nurhaliza, Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa dilapor telah mengalami kemalangan di New Zealand, hari ini. 
Seperti yang dilaporkan oleh sebuah akhbar tempatan, Datuk K mengalami kecederaan patah bahu, tangan dan kaki, namun keadaannya stabil. 
Ketika ini, Siti masih berada di Jakarta sementara menunggu penerbangannya ke Kuala Lumpur sebelum berangkat ke New Zealand esok, bagi melihat keadaan suaminya. 
Lantaran itu, Siti terpaksa membatalkan dua persembahan besar iaitu Konsert Ekspresi Karya Gemilang yang dijadualkan berlangsung di Banjarmasin dan Jakarta sehingga 14 Disember ini.

semoga Dato' Siti Nurhaliza tabah menghadapinya.






credit: mediahiburan.karangkraf
.

Tutorial: Dapatkan Bacground Srceen Laptop / computer


Berniaga tadi tak ada orang pon hari ni, tapi tak apa lah
buat kata orang berniaga ni ada pasang surunya,
so, balik dari berniaga tadi tak ada nak buat apa-apa.
tiba-tiba terlintas satu idea nak buat tutorial ni.


Tajuk di atas ada kait mengait dengan entry ni.
tak faham tentang tajuk tu?  ni ha yang ammin maksudkan
cantik tak-camtik tak? hehehe



so, bagi yang dah tahu tu ok lah, tapi bagi yang tak tahu lagi tu mehh ammin tunjukkan.
cara-caranya
  1. Pegi dekat sceen korang > right click > Personalization
  2. Dan akan keluar satu window, macam ni 




3. click dekat apa yang anak panah tu tunjuk.



dan akan keluar ni





4. so korang pilih lah bacground yang korang nak, dan tekan download
5. sesudah download, korang double click dekat fail yang korang download tadi
6. dan secara automatik bacgraoud korang akan ditukarkan.




ini lah hasilnya



SELAMAT MENCUBA

Malaysia vs Thailand



Perlawanan bolah sepak antara Malaysia dengan Thailand pada 13.12.2012
Tunjukkan semangat korang untuk kejayaan malaysia .
Berapa korang nak untuk malaysia dan berapa untuk Thiland?








Sama-sama kita mendoakan kejayaan mereka di sana. amin