Ammin Zul: 02/01/2012 - 03/01/2012

Tempahan

Untuk maklumat anda semua, saya menerima tempahan bagi sesiapa yang mahu membuat tempahan :


Header Simple 


  •  text only : RM 3.00
  • text+picture :RM 7.00

Cover Timeline picture
  • text only : RM 5.00
  • text+picture : RM10.00

PEMBAYARAN :
  • Pembayaran boleh dibuat sebaik sahaja tempahan berada dalam separuh siap,NOTIS PEMBAYARAN AKAN DIBERI!
  • Semua Pembayaran Tempahan Melalui Topup Maxis,No Telefon akan diberi sebaik sahaja penempah bersetuju membuat tempahan. 
Syarat membuat tempahan :
  • Like fan pages saya (NABZ)
  • Semua tempahan akan diupdate di   (NABZ)
  • Semua urusan tempahan terus mesej ke Facebook saya : AMMIN ZUL

dah bosan, tak tau nak wat ape....

ini lah hobi ammin:  bermain gitar and alat muzik yang lain seperti keyboard.
.........................................................

Telefon di pejabat tempat paling 'disukai' kuman, virus


WASHINGTON: Satu kajian mengenai kuman di pejabat mendapati bahawa telefon adalah tempat paling kotor di tempat kerja dan anda boleh dijangkiti selesema atau batuk hanya dengan menggunakan telefon pejabat.

Kajian berkenaan dikendalikan oleh seorang profesor mikrobiologi, Charles Gerba dari Univesiti Arizona.
“Tiada sesiapa yang membersihkan atau membasmi kuman pada telefon pejabat,” kata Gerba yang dipetik CBS News.
Cerek kopi, kepala paip sinki, peti sejuk serta pemegangnya dan ketuhar gelombang mikro adalah beberapa bahagian paling kotor yang biasa di tempat kerja. - Brad Reynolds, Wakil projek North American Platform Leader for The Healthy Workplace
Pekerja juga diberi amaran supaya berhati-hati di tempat yang mudah dijangkiti bakteria dan virus yang bersembunyi di pejabat. Bagaimanapun penemuan paling mengejutkan ialah ia tidak membabitkan tempat duduk dalam tandas.

“Pekerja sentiasa membersihkan tandas hampir sepanjang masa.

“Malah anda juga boleh mendapat kuman dari laci meja dan juga papan kekunci komputer, kata Gerba di mana tempat berkenaan hanya akan dibersihkan apabila ia melekit.

“Kita sering menemui virus selsema pada komputer sewaktu musim sejuk,” kata Gerba. 
Dalam satu siaran berita ABCNews.com, Gerba berkata beliau menemui bakteria usus yang biasanya wujud dalam najis manusia pada satu daripada mangkuk gula-gula seorang daripada pekerja.

“Cerek kopi, kepala paip sinki, peti sejuk serta pemegangnya dan ketuhar gelombang mikro adalah beberapa bahagian paling kotor yang biasa di tempat kerja,” kata Brad Reynolds, daripada projek North American Platform Leader for The Healthy Workplace yang dikendalikan firma Kimberly-Clark Professional.

“Secara keseluruhan, semua barangan ini adalah empat kali ganda mempunyai tahap bakteria yang sama pada tempat duduk tandas,” katanya.

“Walaupun ramai pekerja menggunakan bilik rehat pejabat secara harian, ia secara umumnya tidak dibersihkan kecuali sehari oleh pekerja pembersih dan jarang sekali dilakukan sendiri oleh pekerja menyebabkan pencemaran lebih mudah dipindahkan daripada seseorang kepada yang lain sepanjang hari,” kata Reynolds.

Beliau berkata, bilik persidangan juga antara tempat paling mudah untuk kuman tersebar, misalnya ketika seseorang berjabat tangan dengan yang lain.

“Setiap orang perlu membersihkan tangan mereka sebelum atau selepas mesyuarat untuk mengelak kuman dibawa balik ke meja mereka,” kata Reynolds.

Butang pada lif, mesin menyalin atau pembuat kopi juga adalah sama seperti berjabat tangan. – Agensi


SO DAH TAU TU, APE YANG KORANG HARUS BUAT????

Nichkhun 2pm


Nama: Nichkhun Horvejkul
Nickname: Khunnie Boy, Khunnie Boo, Khun Ddeng,
Profesi: penyanyi, model, aktor
Lahir: 24 Juni 1988
Tinggi: 182cm
Berat: 70 kg
Label: Jyp Entertainment
Pendidikan: Los Osos High School (USA)
Hobi: piano, nonton film
Debut album: Hottest Time of the Day

Tutorial : Letak Ayat Di Bawah Setiap Post

OK, kali ni pulak ammin nak tunjukkan cara nak  'Letak Ayat Di Bawah Setiap Post'  tk tau? ni lah....
ikot je step ni...

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html
2. Tick Expand Widget Template
3. Korunk Tekan Ctrl + F dan cari kod ini  <data:post.body/
4. Kalo sudah jumpa , korunk copy kod kat bawah ni , and paste di bawah kod <data:post.body/> td :)

  
          <hr/><center>AYAT KORUNK</center><hr/>

5. pratoton lah dulu..
6.kalau ade  SAVE lh
      
     SELAMAT MENCUBA

PETUA BUANG VIRUS DI FACEBOOK

haish..korang dapat x chat yang pelik2 x?? saya berlambak-lambak dapat..saya jumpa satu artikel di FACEBOOK pasal cara nak buang virus tu di Facebook masing-masing..senang je caranya..meh baca..



Page ini sengaja diwujudkan untuk meningkatkan kesedaran para pengguna Facebook untuk lebih berhati-hati terhadap virus Facebook atau lebih tepat lagi Facebook worm yang semakin merebak sekarang ini. Ia bermula apabila anda klik pada link yang anda peroleh samada di wall, chat, message atau event. Biasanya, ia berbunyi "hello, please click here to see who view your profile". Apabila anda klik link tersebut, virus tersebut sudah memasuki akaun Facebook anda. Virus tersebut dibina diatas platform Application menggunakan kod-kod tertentu.
Jadi, cara untuk membuangnya amat mudah sekali.
1) Log masuk kedalam akaun Facebook anda.
2) Klik pada menu Account > Privacy Settings.
3) Pada ruangan Apps and Website, klik pada link edit your setting.
4) Klik pada remove unwanted and spammy apps.
5) Kenalpasti apps yang digunakan untuk menghantar spam secara automatik. (apps paling atas adalah yang terbaru)
6) Apabila sudah dikenalpasti, klik pada tanda X di sebelah apps tersebut.
7) Klik Remove.
8) Ulangi langkah 5 hingga 7 untuk remove apps yang lain.
InsyAllah, cara tersebut berkesan. Jika ada cara yang lebih berkesan, sila post di wall page ini.
Sekian.... 





Myanmar timbang benar pemantau Asia Tenggara

SUU KYI menerima jambangan bunga daripada penyokongnya ketika berkempen di perkampungan Ahpyauk, di Myanmar, semalam.

Bukti pembangkang kembali dalam politik perdana pada pilihan raya 1 April ini 

YANGON: Myanmar berjanji untuk ‘mempertimbangkan secara serius’ bagi membenarkan pemantau Asia Tenggara ketika pilihan raya kecil, menandakan kembalinya pembangkang dalam arus politik perdana, kata blok serantau Asean semalam.
Undian pada 1 April yang bakal menyaksikan pemenang Hadiah Nobel, Aung San Suu Kyi bertanding untuk satu kerusi Parlimen buat pertama kali, yang dilihat sebagai ujian penting kepada komitmen kerajaan yang disokong tentera itu untuk melakukan perubahan.
Pertubuhan Negara Asia Tenggara (Asean) dalam satu kenyataan berkata Presiden Myanmar, Thein Sein membuat ikrar itu kepada Setiausaha Agung Surin Pitsuwan ketika pertemuan di ibu negara Naypyidaw. 

“Kami akan pertimbangkan dengan serius untuk membenarkan pemantau dari Asean ketika pilihan raya April,” kata Thein Sein yang dipetik sebagai berkata. 

Satu pilihan raya 2010 yang menyaksikan sekutu politik tentera berkuasa dicemari dengan pelbagai aduan penipuan dan pemalsuan. 

Pemantau pilihan raya asing dan media antarabangsa tidak dibenarkan memasuki negara itu ketika pilihan raya yang dikritik parti pembangkang Suu Kyi dan kuasa barat sebagai tidak sah. 
Parti Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD) Suu Kyi mengadakan satu sidang media Isnin lalu memberi amaran bahawa pilihan raya secara adil sekali lagi menjadi ancaman kerana mereka dinafikan menggunakan tempat sesuai untuk berkempen. 
Beberapa jam selepas itu, NLD berkata pihak berkuasa menarik balik sekatan berkenaan. 

Pembangkang tidak akan menjadi ancaman kepada parti pemerintah biarpun jika mereka memenangi semua 48 kerusi dalam pilihan raya kecil tetapi kemenangan Suu Kyi akan membawa kepada kesahihan dalam Parlimen. – AFP

Saya Join, Pasti Dapat Doodle


Nama Panggilan Anda : Ammin
Negeri Kelahiran : Melaka
Warna Kesukaan : Biru


tag pada : Pangeran Cinta , Atikah , Manis

nak join KLIK BANNER .tq :D

telefon 3D

PENGENALAN telefon pintar yang dibangunkan LG Corp berasaskan teknologi tiga dimensi (3D) menjadi tumpuan kalangan peminat peranti teknologi moden tahun ini. 

LG Optimus 3D P920 adalah produk pertama di dunia yang mengetengahkan inovasi penyampaian visual lebih kreatif dan serta menepati standard teknologi 3D tahun ini.
Keberanian syarikat konglomerat kedua terbesar Korea Selatan memanfaatkan ruang yang disediakan sistem operasi Android 2.2 dalam teknologi 3D wajar diberikan pujian.
Penilaian itu berdasarkan kualiti penyampaian visual serta imej yang mampu menandingi kelengkapan digital lain, khususnya televisyen 3D yang boleh didapati di pasaran ketika ini. 

Lebih menarik, LG Optimus 3D P920 adalah peranti moden yang tidak memerlukan penggunaan kaca mata khas 3D ketika melihat semula imej dan video yang dirakam. 

Pada ukuran 128.8 x 68 x 11.9 milimeter dan seberat 168 gram, saiz telefon pintar ini adalah lebih besar. 

Bagaimanapun, reka bentuk luaran berasaskan bahan plastik hitam dan diperkemaskan dengan sentuhan metalik masih mampu mengekalkan ciri ekslusif telefon 3D pertama di dunia. 
Faktor penyumbang kepada saiznya dipengaruhi dua unit pengesan kamera lima megapiksel yang ditempatkan pada bahagian belakang telefon berkenaan. 

Komponen terbabit adalah ciri penting bagi memastikan fungsi penyampaian imej dan video 3D menerusi produk yang lebih kecil dan kompak dirasai. 

Sistem 3D pada telefon pintar LG Optimus itu turut menyokong format video 2D. Ini bagi membolehkan pengguna menikmati format imej Definisi Tinggi (HD) lengkap 1080p kerana sistem 3D yang diperkenalkan hanya mampu menyediakan rakaman visual pada resolusi 720p. 

Operasi kamera untuk imej dan video 3D mudah dikendalikan dengan proses pemindahan mod 2D dan 3D boleh dilakukan menerusi satu kawalan butang fungsi. 

Selain ciri utama 3D, pembangun produk telefon pintar terkini LG tidak memandang remeh fungsi lain untuk model itu, khususnya keupayaan melayari internet. 

Penggunaan prosesor teras berkembar membolehkan pelayaran internet lebih lancar manakala skrin resolusi tinggi memudahkan pengguna membaca teks pada laman web atau e-mel. 

Namun, terdapat beberapa kelemahan pada produk ini seperti aspek kecekapan fungsi kamera dan pengurusan bateri walaupun fungsi 3D tidak digunakan. 

Secara keseluruhannya, penampilan sulung fungsi 3D itu adalah pendekatan yang positif serta berani dan dijangkakan dalam tempoh terdekat lebih banyak produk telefon mudah alih berkonsepkan 3D akan ditawarkan kepada pengguna. 

Namun pada harga lebih tinggi dan bilangan produk digital berasaskan teknologi 3D yang masih rendah, keperluan pengguna untuk memilikinya masih menjadi persoalan. 

Kukuhdan Lasak

TREND kamera dengan kemampuan SLR mengilhamkan Olympus untuk melancarkan dua kamera kompak terbarunya, Olympus TG-620 dan TG-820. 

Kedua-duanya nempunyai kemampuan SLR Quality images kerana menggunakan sensor CMOS dengan image engine processor TruePic VI yang biasanya digunakan untuk kamera DSLR.
Malah, apa yang menjadikan kamera ini lasak dan kukuh adalah kedua-dua kamera ini mampu bertahan dalam air pada kedalaman lima meter. Selain itu, ia juga mampu bertahan dalam apa juga keadaan cuaca dengan minimum 10 darjah celsius dan tahan jatuh.
Anda boleh merakamkan gambar dengan hasil yang berkualiti setara SLR serta dibantu teknologi IHS (Intelligence, High Sensitivity and High Speed) sehingga hasil gambar menjadi semakin sempurna. 

Kedua-dua kamera ini dilengkapi kemampuan 12 MP backlit CMOS Sensor, auto fokus, dan lima kali wide optical zoom selain magic filters, image stabilization, mode beauty make-up dan mode panorama. 

Olympus TG-620 dan TG-820 boleh didapati mulai sekarang pada harga RM999 dan RM1,299 dengan pilihan warna pink, biru, hijau, hitam, perak dan putih. 

Spesifikasi Olympus TG-620 & TG-820: 
Perbezaan dari TG-620 VS TG-820 terletak pada ketahanan kedalaman air, goncangan serta skrin LCD di mana TG-820 memiliki spesifikasi lebih baik. 

* 5x wide optical zoom (28-140mm*) 
* 12 Mega piksel backlit CMOS 
* 1080p Full HD Movie and HDMI Control 
* Multi-motion Movie IS 
* iHS Technology 
* Dual Image Stabilisation 
* Magic Filter Movie and/or Stills 
* HDR Backlight Adjustment 
* Advanced iAuto and AF Tracking 
* Face Detection and Advanced SAT 
* Super-resolution Zoom 
* 3D Photo Shooting Mode 
* Beauty Make-up Mode 
* Pet Detection Mode 
* In-Camera Panorama 

2PM 'Hands Up" ft Wonder Girls

AMMIN-STORY: Haram Wanita Memakai Loceng Kaki

AMMIN-STORY: Haram Wanita Memakai Loceng Kaki

AMMIN-STORY: wanita, KENSER PANGKAL RAHIM

AMMIN-STORY: wanita, KENSER PANGKAL RAHIM

wanita, KENSER PANGKAL RAHIM

Dianggarkan seramai hampir 1,600 kes kanser pangkal rahim dilapurkan pada tahun 2003 di Semenanjung Malaysia (Lapuran NCR 2003). Angka sebenar kes kanser pangkal rahim adalah dijangka jauh lebih tinggi dari angka yang tersebut di atas memandangkan banyak kes-kes yang tidak dilapurkan. Di samping itu angka yang tersebut di atas tidak meliputi Sabah dan Sarawak. Insiden kanser pangkal rahim adalah 19.7 per 100,000 populasi dengan bangsa Cina mempunyai insiden yang tertinggi yakni 33.6 per 100,000 populasi, diikuti oleh bangsa India dan bangsa Melayu. Kebarangkalian seseorang wanita untuk mengidap kanser pangkal rahim di sepanjang hayatnya adalah dari 1 di dalam 28 orang sehingga 1 di dalam 80 orang. Contohnya,kalangan wanita berbangsa Cina, seorang dari 28 orang wanitanya akan menghidap kanser pangkal rahim di sepanjang hayatnya (lifetime risk).

FAKTOR-FAKTOR RISIKO MENGHIDAP KANSER PANGKAL RAHIM 

Seperti yang dinyatakan di dalam bab yang lepas, punca terjadinya kanser pangkal rahim adalah jangkitan virus HPV dan jangkitan virus ini diperolehi melalui hubungan kelamin. Di samping jangkitan virus HPV, faktor-faktor lain turut mempengaruhi terjadinya kanser pangkal rahim yakni sistem imunisasi (pertahanan badan) yang rendah dan juga faktor genetik.
Apakah faktor-faktor risiko terjadinya kanser pangkal rahim? Di antara faktor-faktor yang menjadikan seseorang wanita itu boleh menghidap kanser pangkal rahim adalah: 
  1. Hubungan sek pada usia muda
  2. Jangkitan virus HPV berisiko tinggi
  3. Merokok
  4. Wanita dari golongan susah ataupun miskin.
  5. Keadaan yang menyebabkan sistem pertahanan badan menjadi rendah seperti penyakit AIDs, pesakit yang menjalanipemindahan buah pinggang dan lain-lain.
  6. Wanita yang mempunyai pasangan sek yang ramai.
  7. Wanita-wanita yang tidak menjalani ujian pap smear bolehdikategorikan  sebagai golongan yang berisiko mengidapkanser pangkal rahim sebab kajian telah menunjukkan bahawaujian pap smear boleh mencegah kanser pangkal rahim.
TANDA-TANDA KANSER PANGKAL RAHIM

Berbanding dengan kanser organ reproduktif wanita yang lain, wanita yang menghidap kanser pangkal rahim sering dapat mengesan penyakit mereka pada peringkat awal. Ini disebabkan pangkal rahim terletak di dalam faraj/vagina yang apabila berlaku penyakit kanser, perdarahan yang berlaku boleh dikesan hampir serta merta. Di kebanyakan negara-negara maju, hampir 75% daripada wanita-wanita yang dikesan menghidap penyakit kanser pangkal rahim dapat dikesan pada peringkat awal. Walau bagaimanapun , di negara kita peratusan ini adalah lebih rendah disebabkan oleh sikap dan pengetahuan masyarakat kita yang masih rendah. Apa yang paling penting adalah, wanita-wanita tersebut perlu segera mendapatkan pemeriksaan lanjut dari Pakar Sakitpuan jika sekiranya terdapat tanda-tanda yang mungkin berkaitan dengan kanser pangkal rahim.

Kebanyakan wanita yang menghidap kanser pangkal rahim mengalami salah satu ataupun kombinasi gejala-gejala berikut: 
  1. Perdarahan selepas hubungan sek (“postcoital bleeding“)
  2. Keluar lendir berdarah dari kemaluan.
  3. Perdarahan di pertengahan kitaran haid.
  4. Perdarahan dari kemaluan setelah disahkan putus haid.
  5. Hilang selera makan
AKIBAT KANSER PANGKAL RAHIM

Apakah akibatnya jika kanser pangkal rahim tidak dirawat ataupun rawatan yang diberikan lewat? Kesan akibat kanser pangkal rahim terbahagi kepada 3  kesan utama:

1. Kesan Fizikal
2. Kesan Psikologi dan Sosial
3. Beban kepada ahli keluarga

APAKAH KAEDAH RAWATAN KANSER PANGKAL RAHIM.

Terdapat 3 jenis rawatan yang boleh diberikan kepada wanita-wanita yang mengidap kanser pangkal rahim. Tiga jenis rawatan utama tersebut adalah :

a. Pembedahan
b. Rawatan Radioterapi
c. Rawatan Kemoterapi


Maklumat-maklumat lain yang patut anda ketahui adalah seperti berikut:
  • Jenis ujian yang dilakukan untuk mengesan kanser pangkal rahim
  • Jenis pembedahan yang dilakukan
  • Rawatan selepas pembedahan
  • Rawatan Radioterapi
  • Rawatan Kemoterapi
  • Bagaimana mengesan kanser berulang
  • Langkah-langkah pencegahan kanser berulang
  • Imej-imej yang jelas mengenai aspek-aspek penting kanser pangkal rahim.     



Haram Wanita Memakai Loceng Kaki



Bila termenung jauh memikirkan masalah wanita sekarang ini, memang kebanyakkan wanita ini pada setiap hari dalam kehidupan mereka dibelenggu dengan dosa-dosa tanpa disedari oleh mereka. Kadang-kadang saya lihat wanita yang faham agama juga terlibat dengan masalah ini. Alasan mereka Islam tidak melarang berhias dan bercantik-cantik. Paling malang lagi, mereka mengajarkan orang lain dengan pandangan mereka yang singkat tanpa menjelaskan secara terperinci pakaian yang dikehendaki oleh Islam.

Saya tidak mahu menyentuh dan membahas secara panjang masalah pakaian wanita ini, sebab sebelum ini juga saya telah buat beberapa artikel yang berkaitan dengan masalah pakaian wanita ini. Untuk mengetahui secara lebih lanjut tentang pakaian wanita muslim boleh lihat di sini dan di sini.
 

Di kesempatan yang ada ini, saya hanya fokus kepada persoalan yang telah dikemukakan di atas iaitu hukum pakai gelang kaki tanpa loceng. Firman Allah yang bermaksud :

“Dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki Yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak Yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa Yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Wahai orang-orang Yang beriman, supaya kamu berjaya.” (An-Nur : 31)

Berdasarkan firman Allah di atas ini, jelas bagi setiap wanita tentang tatacara berpakaian yang dituntut di dalam Islam. Malah wanita tidak dibenarkan berjalan secara berhentak-hentak kaki kerena ia mampu menarik perhatian orang lain yang bukan mahramnya. Ini juga dapat menimbulkan fitnah buatnya. Perlu diketahui bagi sekelian wanita yang cintakan Islam yang memakai kasut bertumit, apabila mereka berjalan ia akan mengeluarkan bunyi yang kuat, ini juga boleh menarik perhatian dan minat orang yang bukan mahram terutamanya lelaki. Perkara ini juga boleh digolongkan dalam larangan Allah akan wanita yang berjalan dengan hentak-hentak kaki dan mengeluarkan bunyi.


Begitu juga bagi wanita yang memakai gelang kaki berloceng, bila berjalan ia dapat menghasilkan bunyi gelang dan perbuatan ini juga sangat dilarang di dalam Islam. Tegahan ini telah dibuatkan di dalam Kitab Bahrul Mazi memakai loceng adalah ditegah oleh syarak kerana bunyi loceng itu menyebabkan tiada malaikat Rahmat mendekatinya. Penegasan ini berdasarkan kepada Hadis Rasulullah yang bermaksud :

“Tiada menyertai malaikat Rahmat bersama jamaah (kumpulan) yang ada di dalamnya anjing dan loceng"(Riwayat Tarmizi)

Penegasan ini juga termasuk loceng yang terdapat digelang kaki dan juga loceng yang terdapat dipergelangan tangan. Bagi sesiapa yang melakukannya, maka lebih baik bertaubat dan meninggalkan perbuatan tersebut. Ini akan merugikan kita semua. Lihat artikel lain berkaitan masalah ini di sini.

Kalau ada wanita yang memakai gelang kaki tanpa ada loceng, ini tidak menjadi masalah dan perbuatan tersebut adalah harus, kerena ia tidak dapat menarik perhatian orang lain, tambah lagi gelang kakinya disembunyikan disebalik pakaiannya. Apa-apapun bergantung kepada niatnya, kalau ia pakai untuk menarik perhatian orang yang bukan mahram akan perhiasan yang dipakai olehnya, maka ia boleh mendatangkan dosa dan maksiat. Kadang-kadang setengah wanita mereka memakai atas sebab keinginan kekasih lelaki mereka atas alasan apabila mereka pakai akan lebih menarik dan cantik. Tidak menjadi masalah kalau perbuatan tersebut disebabkan suruhan suami.

Secara logiknya, kebanyakkan wanita yang memakai gelang kaki, tidak menutup aurat kaki dengan memakai stoken atau seumpamanya. Mungkin disebabkan sukar kerana gelang tidak dapat dimasukkan ke dalam stoken atau takut orang lain tidak nampak. Kalau begini punya persepsi, maka sudah pasti ia menjadi dosa.


terima kasih

Jam muzik

 APABILA merujuk kepada produk Apple Inc, yang sering diperkatakan adalah komputer MacBook, tablet iPad, telefon pintar iPhone dan pemain muzik iPod.

Kepada pengguna yang berminat mendekatkan diri dengan revolusi gajet yang diilhamkan mendiang Steve Jobs, pasti tidak menyedari pelbagai produk lain turut ditawarkan di Apple Store (kedai dalam talian Apple).
Dalam siri mingguan iBH kali ini, GAJET akan mengupas secara terperinci jam tangan berjenama iWatchz bagi Siri Q yang dibina untuk menyokong sistem iPod nano generasi keenam.
Bagi Siri Q iWatchz, ia boleh diperoleh menerusi kedai dalam talian http://store.apple.com.

Malah, ia juga disenaraikan antara produk terlaris dijual menerusi kedai dalam talian Apple Store.

iWatchz nanoclipz menggunakan sistem klip, iaitu dengan membolehkan pemain muzik iPod nano generasi keenam dipasang pada tali jam tangan yang didatangkan dalam lima warna.

Kepelbagaian warna tali jam iWatchz pula membolehkan pemilik iPod nano membuat pilihan berdasarkan mood ketika itu. 
Ia lebih unik apabila iWatchz Siri Q itu bukan saja mampu dijadikan penunjuk masa daripada iPod nano, tetapi teman hiburan dalam apa jua keadaan.

Dari segi binaan tali jamnya, ia dihasilkan dengan menggunakan bahan silikon dan besi tahan karat.

Apabila iPod nano yang sesuai berjaya dipasang, ia seperti jam tangan muzik yang boleh di bawa ke mana saja.

Butang kawalan akan berfungsi seperti biasa dan sambungan kelengkapan pemain lagu peribadi terbabit lebih mudah digunakan.

Penggunaan jek fon telinga yang ditempatkan di sebelah kiri iWatchz juga memudahkan untuk ia dipasang.

Tentera kian selesa ungguli Liga Perdana

ANGKATAN Tentera Malaysia (ATM) terus mengungguli kedudukan teratas Liga Perdana selepas membenam cabaran Johor 4-1 di Stadium Pasir Gudang, malam tadi.

Walaupun corak permainan pantas disajikan kedua-dua pasukan, namun kemenangan memihak kepada Tentera yang memecah kebuntuan jaringan pada minit ke-33 menerusi kapten Hairuddin Omar yang menolak mudah bola hantaran Zaquan Adha Abd Razak.


Bagaimanapun tuan rumah bangkit menyamakan jaringan pada minit ke-48 hasil rembatan Mohd Hamzani Omar selepas menerima bola tandukan pemain gantian Jeremy Mathew Danker sebelum Hairuddin melengkapkan hatrik kali kedua dalam tempoh empat hari apabila menambah dua jaringan pada minit ke-62 dan 72 sebelum Bruno Marteloto melengkapkan malam gemilang pelawat pada minit ke-89.

  • Di Stadium Olahraga USM, pasukan di tangga kedua, Pahang terus menghambat kedudukan Tentera di puncak liga apabila mengatasi USM FC 1-0




  • Di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, Polis gagal dalam misi mengejar tiga pasukan teratas apabila tewas mengejut 3-5 kepada pasukan tercorot, MBJB FC.




  • Di Stadium Sultan Ibrahim, MP Muar FC yang beraksi di depan penyokong sendiri berjaya menyekat kecemerlangan pasukan tangga ketiga, Sime Darby apabila mengikat kedudukan 0-0.




  • Di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Harimau Muda B yang mendahului pada babak pertama gagal mempertahankan kedudukan itu apabila kalah 1-2 kepada Pos Malaysia. 




  • Di Stadium Hang Tuah, Perlis yang menduduki tangga kedua tercorot Liga Perdana terus dihimpit duka apabila tewas 1-2 kepada NS Betaria FC.

    Lagi berita menarik sekitar saingan Liga Super dan Liga Perdana 2012, dapatkan naskhah Berita Harian hari ini.

    terima kasih
  • Kantin 1Malaysia sedia menu RM1

    KULAIJAYA: Menu makanan dengan minuman berharga RM1 disediakan Kantin 1Malaysia Sekolah Kebangsaan (SK) Kulai, mendapat sambutan hangat lebih 900 muridnya yang mempunyai tiga waktu rehat berbeza mengikut tahap persekolahan setiap hari.

    Murid Tahun Empat, Nur Naemahtul Farah, 10, menyifatkan Kantin 1Malaysia yang dilaksanakan kelmarin, cukup unik apabila menyediakan pelbagai makanan pada harga yang cukup murah.


    “Ia cukup baik untuk murid sekolah luar bandar kerana kebanyakan kami daripada keluarga berpendapatan rendah. Berbekalkan RM1, kami boleh makan dengan kenyang bagi mengalas perut sebelum masuk untuk sambung belajar selepas waktu rehat," katanya yang membeli sepinggan mi goreng.
    P Yogeswaran, 10, berkata, usaha kantin menyediakan menu membabitkan cita rasa pelbagai kaum itu amat baik kepada murid-murid sekolah itu.

    “Selain nasi lemak dan mi goreng, ada pula bubur nasi serta roti canai dan rojak. Semuanya pada harga RM1 termasuk minuman, jadi kami boleh menyimpan lebihan wang saku yang ibu bapa bagi, " katanya yang memilih rojak sebagai menu pilihan.

    Rakannya, Joan Kong Man Yin, 10, yang memilih bubur nasi pula, menyifatkan menu yang disediakan pengusaha kantin sekolah itu sebagai luar biasa kerana boleh dinikmati mereka pada harga yang murah.

    “Saya yakin, murid sekolah lain pun pasti suka jika Kantin 1Malaysia turut dibuka di tempat mereka, " katanya. 
    Sementara itu, pengendali Kantin 1Malaysia SK Kulai, Azim Mohd Dom, berkata jualan menu RM1 itu tidak menjejaskan perolehannya, sebaliknya masa sama membolehkannya meringankan beban kewangan keluarga yang kurang berkemampuan.

    “Saya tidak fikir pengusaha akan mengalami kerugian hanya kerana menjual hidangan menu RM1 ini yang menjadi pilihan murid daripada keluarga berpendapatan rendah, ” katanya.

    Azim berkata, bagi pelajar yang berkemampuan, mereka boleh memilih membeli pelbagai makanan lain yang ditawarkan pada harga biasa.

    Katanya, bahan yang digunakan bagi menyediakan menu RM1 sama seperti masakan yang dihidangkan kepada guru sekolah berkenaan cuma kuantiti yang disediakan untuk murid dikurangkan sedikit.

    “Sebagai contoh, bagi hidangan mi goreng, saya memasaknya sama dengan juadah yang dihidangkan kepada guru dan tidak pernah mengurangkan ramuan yang digunakan," katanya.

    Katanya, selain menu harian nasi lemak, mi dan nasi goreng, snek bijirin dengan susu dan sekeping kuih serta minuman, pakej menu RM1 itu disediakan berbeza setiap hari.

    Beliau berkata, pada Rabu setiap dua minggu sekali, pihaknya akan menyediakan hidangan pelbagai kaum seperti roti canai, bubur ayam dan rojak.